Obrazotvornost a poetika: Výrazové prostředky britského progresivního rocku v letech 1967-1977 - Beneš, Jan (Jihočeská univerzita, 2023)
Tématem práce je interpretace některých klíčových výrazových prostředků britské progresivní rockové hudby, a to od období jejího rozkvětu na přelomu šedesátých a sedmdesátých let přes období hledání a experimentací v polovině let sedmdesátých až po nástup punku a změnu uspořádání estetických norem rockové i šíře populární hudby vůbec. Práce se zabývá primárně způsoby, jak britská progresivní rocková scéna komunikovala s publikem, tedy rozborem obsahových složek, jako jsou témata kompozic a s tím související grafická a vizuální prezentace klíčových hudebních děl té doby. Práce se snaží vysledovat a popsat souvislosti mezi jednotlivými výrazovými prostředky progresivního rocku britské hudební scény, tedy prostředky literárními, hudebními a vizuálními, včetně inovativních způsobů komunikace s publikem formou koncertů a divadelních prvků prezentace.
Imagination and Poetics: Means of Expression in British Progressive Rock in 1967-1977
Keywords: progresivní; rock; fantazie; poetika; prostředek; progressive; rock; imagination; poetics; means