Vliv rytmického pohybu u pacientů s Parkinsonovou nemocí - Myslivcová, Anna (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá problematikou progresivního neurologického onemocnění zvaného Morbus Parkinson do češtiny přeloženo jako Parkinsonova nemoc. Toto onemocnění nevratně poškozuje centrální nervový systém a není možné jej zatím vyléčit. Lze pouze zmírnit příznaky farmakologickou léčbou a za pomoci rehabilitace zlepšit kvalitu života pacientů. Cílem práce je popsat hlavní problematiku nemoci, ozřejmit možnosti fyzioterapie a navrhnout rytmickou cvičební jednotku na jejímž základě vznikla edukační videa pro domácí cvičení pacientů s Parkinsonovou nemocí. V první části jsou shrnuty obecné poznatky o Parkinsonově nemoci, historii, vývoji a rehabilitaci. Větší část práce se zabývá samotným výzkumem, kterého se zúčastnili 3 klienti s Parkinsonovou nemocí. Jednotlivé kazuistiky se skládají z úvodního vstupního vyšetření, jehož součástí jsou i například testy hodnotící stabilitu a chůzi. Následují dva měsíce, během kterých jedenkrát týdně probíhala cvičení a následně došlo k porovnání aktuálního stavu svýsledky vstupního vyšetření. Znalezených studií a ze subjektivního hodnocení probandů vyplývá, že je vhodné zařadit v rámci rehabilitace rytmické cvičení. Vzhledem k nouzovému stavu trvajícímu nepřetržitě od 5. října 2020 nebylo možné uskutečnit skupinová cvičení, proto byla cvičení uskutečněna se dvěma pacienty online formou, což umožnilo pacientům bezpečné cvičení v domácím prostředí a nebyli tak vystaveni riziku nákazy. S jedním pacientem proběhla cvičení normálně po vládním rozvolnění. Práce může sloužit jako zdroj informací pro laickou i odbornou veřejnost a metody řešení mohou být využity ve fyzioterapeutické praxi.
The effect of rhythmic movement on patients suffering the Parkinson's disease
Keywords: Parkinsonova nemoc; tremor; rigidita; akineze; bradykineze; hypokineze; fyzioterapie; skupinové cvičení; freezing; rytmická cvičební jednotka; overball; Parkinson's disease; tremor; rigidity; akinesia; bradykinesia; hypokinesia; physiotherapy; group exercise; freezing; rhythmic exercise unit; overball