Glaciální jezera Šumavy - Matějková, Radka (Jihočeská univerzita, 2019)
Matějková R. 2018: Glaciální jezera Šumavy. Bakalářská práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta, České Budějovice. 68 s. Bakalářská práce má za úkol seznámit stručně a věcně čtenáře - učitele základních škol - s aktuální problematikou acidifikace a znovuoživování ledovcových jezer na Šumavě. Rozvoj průmyslové výroby ve střední Evropě v průběhu 20. století měl za následek postupné zvětšování objemu průmyslových emisí. Důsledkem přítomnosti průmyslových emisí v ovzduší byly pak kyselé deště. Kyselé deště změnily se chemismus půdy i jezerních vod, a v důsledku toho zásadně ovlivnily společenstva terestrických i vodních organismů. Snížení množství průmyslových emisí na přelomu 80. a 90. let minulého století bylo předpokladem po zotavení z acidifikace. Zotavení probíhá pomalu, ale už po 20 letech lze zaznamenat pozitivní změny.
Glacial lakes of the Bohemian Forest
Keywords: acidifikace; disturbance; ekosystém; kůrovcová gradace; šumavská ledovcová jezera; znovuoživení; informace pro učitele; acidification; disturbance; bark beetle gradation; glacial lakes of the Bohemian Forest; (landscape) revival; information for teachers