Významné literární ceny za díla pro děti a mládež - Židoňová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce mapuje významné literární ceny za díla pro děti a mládež a hledá využití konkrétních knižních titulů při volnočasových aktivitách. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je vydefinována literatura pro děti a mládež, jsou popsána specifika těchto knih a možnosti jejich využití. Následně je provedena analýza a komparace nejvýznamnějších literárních cen za díla pro děti a mládež. Po analýze souboru oceněných knižních titulů za posledních 5 let jsou vybrána čtyři konkrétní díla: Himálajské pohádky, Proč obrazy nepotřebují názvy, Velké dobrodružství Pepíka Střechy a Julie mezi slovy. Tyto knihy tvoří základní materiál pro návrhy doporučených volnočasových aktivit. Ty mohou být případně ověřeny v praxi.
Significant children's and young adult literature awards
Keywords: literární ceny; literatura pro děti a mládež; volný čas; čtenářská gramotnost; volnočasové aktivity; Zlatá stuha; práce s knihou; literary awards; children's and youth literature; leisure time; reading literacy; leisure activities; Zlatá stuha; work with a book