Poranění páteře a míchy z pohledu zdravotnického záchranáře - Zajíčková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce na téma: "Poranění páteře a míchy z pohledu zdravotnického záchranáře" je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část. Teoretická část je zpočátku věnována anatomii a fyziologii páteře a míchy. Poté jsou v práci popsány nejčastější poranění páteře a míchy. Přibližně polovina teoretické části se věnuje neodkladné přednemocniční péči o pacienty s podezřením na poranění páteře a míchy. Pro výzkumnou část byl stanoven jeden cíl: "Zmapovat pohled zdravotnických záchranářů na problematiku poranění páteře a míchy.". Na podkladě tohoto cíle byly stanoveny tři výzkumné otázky. První otázka zní: "Jakým způsobem vyšetřují zdravotničtí záchranáři pacienty s podezřením na poranění páteře a míchy?". Druhá otázka zní: "Jaké terapeutické postupy zahrnuje dle zdravotnických záchranářů poranění páteře a míchy v přednemocniční neodkladné péči?" a třetí otázka zní: "Jakým způsobem jsou zdravotničtí záchranáři připravováni na problematiku poranění páteře a míchy?" K získání potřebných dat byl použit kvalitativní výzkum formou polostrukturovaných rozhovorů s 12 zdravotnickými záchranáři (ZZ), kteří vykonávají svou profesi na zdravotnické záchranné službě (ZZS) v Jihočeském kraji (JčK). Dotázaní participanti odpovídali na 16 předem připravených otázek. S jejich slovními souhlasy byly pořizovány písemné záznamy. Získaná data byla rozdělena do 10 kategorií. Výzkumné šetření ukázalo, že ZZ nemají dostatečnou znalost ohledně postupu při vyšetřování pacientů s podezřením na poranění páteře a míchy. U terapeutických postupů participanti neukázali dostatečné znalosti. Přestože participanti uvádějí, že jsou v dané problematice vzděláváni, považuji z důvodu zjištěných nedostatků povědomí ZZ v oblasti poranění páteře a míchy za nedostatečné.
The injuries of spine and spinal cord from the rescuer's point of view
Keywords: poranění páteře a míchy; přednemocniční neodkladná péče; zdravotnický záchranář; spinal and spinal cord injuries; urgent pre-hospital care; paramedic