Historický vývoj venkova v České republice a zahraničí - Michalová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Hlavním cílem bakalářské práce je zpracování historického vývoje venkova na území České republiky a v zahraničí. Popsat jednotlivé role venkovských sídel v krajině a porovnat tehdejší občanskou vybavenost s dnešní. Dílčím cílem je například popsat faktory, které ovlivnily osídlení nebo přiblížit demografické a socioekonomické podmínky venkova v minulosti a porovnat se současností. Budoucnost venkova může mít několik podob. Velmi zde záleží na regionálních a lokálních podmínkách. Ale i tak je budoucnost venkova závislá především na jeho obyvatelích, kteří se často stávají tzv. lídry či aktéry místního rozvoje a svým elánem a nadšením dokážou motivovat i ostatní. Práce je vypracovaná formou rešerše.
Historical development of rural areas in the Czech Republic and abroad
Keywords: historický vývoj; venkov; vesnice; občanská vybavenost; historical development; countryside; village; amenities