Energetická náročnost lisování granulí pro vytápění z obnovitelných zdrojů. - Sternberg, Jiří (Jihočeská univerzita, 2013)
V této bakalářské práci je řešena energetická náročnost lisování granulí pro vytápění z obnovitelných zdrojů. V první části práce jsou shrnuty obecné informace o biomase a jejím využití. Zvýšená pozornost je věnována výrobě briket z řezanky šťovíku, z makoviny a dřevních pilin. Druhá část práce je věnována porovnání spotřeby palivového dřeva a briket z biomasy, měření hodinových výkonů lisu a drtiče a samotným výsledkům měření energetické náročnosti výroby briket. V závěru práce je konstatováno, že výroba 100 kg briket (v popsaném konkrétním případě) je oceněna nákladovou položkou za spotřebovanou energii ve výši 42,69 Kč.
Energy difficulty of pressing granules for heating from renewable resources.
Keywords: Biomasa; briketování; lisování; energie; obnovitelný zdroj.; Biomass; briquetting; pressing; energy; renewable resource.