Liturgická hudba v děkanátu Frýdek - Foldynová, Judita (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá provozováním liturgické hudby ve frýdeckém děkanátu. Teoretická část popisuje, při jakých příležitostech se hudba v liturgii uplatňuje a které funkce z toho vyplývají. Kdo všechno se na liturgii po hudební stránce může podílet. Praktická část zachycuje, jak jsou které funkce hudební složky liturgie zavedeny v jednotlivých farnostech děkanátu Frýdek. Poznatky byly získávány na základě rozhovorů se správci jednotlivých farností a s místními hudebníky. Celkově se v děkanátu Frýdek vyskytuje široká škála hudebníků, kteří se zapojují do liturgie. V děkanátu se setkáme se všemi složkami liturgické hudby. Mnohdy však jeden člověk vykonává více funkcí. Je zde také častá spolupráce v rámci jedné farnosti a také mezi farnostmi. Specifikem této oblasti je také dvojjazyčnost některých farností.
Liturgical music in the deanery of Frýdek
Keywords: Liturgie; liturgická hudba; hudba ve mši svaté; kantor; varhaník; žalmista; schola; chrámový sbor; další liturgické hudební složky; Liturgy; liturgical music; music in the mass; cantor; organist; psalmist; schola; church choir; further music components of liturgy