Diverzifikace zemědělského podniku - Navrátilová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této diplomové práce bylo seznámit se s možnostmi diverzifikace zemědělského podniku. Porovnat ekonomickou stránku produkčně hospodařícího zemědělce s ekonomickým stavem po využití environmentálních dotací a ekologicky hospodařícím zemědělcem. K tomuto porovnání jsem si vytvořila tři reálné diverzifikace podniku. Diverzifikace jsou navrženy zejména na odlišném přístupu využívání půdy, náročnosti a výši dotačních titulů. Praktická část je věnována čerpání dotací z fondů Evropské unie pro konvenční zemědělství a možnosti získat další dotační tituly po diverzifikaci zemědělského podniku na ekologické zemědělství nebo agroenvironmentální opatření. Poslední část je zaměřena na posouzení čerpaných finančních prostředků v různých typech hospodaření a nalezení nejrentabilnějšího typu.
Diversification of agricultural enterprise
Keywords: diverzifikace; zemědělské dotace; společná zemědělská politika; zemědělství; zemědělský podnik; diversification; grants; subsidies policy; agriculture; agricultural enterprise