Kvalita života seniorů v pobytových službách v rámci protipandemických omezení sociálních kontaktů - Zejdová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá kvalitou života seniorů v pobytových službách v rámci protipandemických omezení sociálních kontaktů. Cílem této kvalifikační práce je hodnocení kvality života seniorů ve dvou vybraných domovech pro seniory v rámci protipandemických omezení sociálních kontaktů v ČR spolu s posouzením vlivu těchto opatření na celkový stav seniorů. K tomuto účelu slouží čtyři typologické příklady. V první kapitole je skrze vybrané vědní disciplíny pohlíženo na člověka jako na přirozeně sociální bytost, přičemž je poukázáno na důležitost sociálního kontaktu a sociálního vztahu v jeho životě. Ve druhé části jsou vytyčeny základní aspekty stárnutí, na základě kterých je zjištěno, že v životě seniora mohou znamenat vznik určitých potřeb a současně i zapříčiňovat jiné uspořádání hodnotového žebříčku. Jejich naplňování či nenaplňování má pak přímou souvislost s hodnocením kvality jejich života. V poslední části je charakterizováno onemocnění Covid-19. Následně je popsaná covidová situace v obou domovech pro seniory a nakonec jsou uvedeny samotné typologické příklady a jejich etické hodnocení.
The life quality of seniors at residential social care services within the framework of anti-pandemic restrictions of social contacts
Keywords: sociální bytost; stáří; domov pro seniory; Covid-19; sociální kontakt; sociální vztah; protipandemická opatření; lidské potřeby; kvalita života; social being; old age; home for the elderly; Covid-19; social contact; social relationship; anti-pandemic measures; human needs; quality of life