Aspekty výkonu pěstounské péče - Vlásková, Olga (Jihočeská univerzita, 2019)
V bakalářské práci se zabývám aspekty výkonu pěstounské péče, kdy cílem mé práce je zjistit, jak jsou pěstouni spokojeni či naopak nespokojeni se svými právy a povinnostmi, které během výkonu pěstounské péče mají. Tyto práva a povinnosti jsou vymezeny v § 47a zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí. Dílčím cílem je zjistit zkušenosti pěstounů s naplňováním zvyšovat si své znalosti a dovednosti a také zmapovat zkušenosti pěstounů s využíváním pomoci se zajištěním celodenní péče o svěřené dítě. Za účelem dosažení stanoveného cíle jsem zvolila strategii kvalitativního výzkumu, metoda dotazování, technika polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovory byly provedeny se sedmi pěstouny, kteří vykonávají pěstounskou péči či pěstounskou péči na přechodnou dobu alespoň jeden rok a mají či měli ve své péči již alespoň 2 děti. Vyhodnocování získaných dat bylo provedeno metodou otevřeného kódování. Výsledky výzkumu ukazují, že využívání práv u pěstounů je odlišné. Povinnosti, které musí pěstouni plnit, vnímají pozitivně. Pouze pár komunikačních partnerů by mělo problém s umožněním styku biologické rodině s dítětem, a to z důvodu, že se pěstouni domnívají, že jsou mezi biologickou rodinou a dětmi velmi špatné rodinné vazby. Až na jednoho komunikačního partnera všichni využívají či se chystají využít možnost dlouhodobé respitní péče. Předpokládaný přínos této práce spočívá v tom, že výsledky mohou být použity jako zdroj informací pro odbornou veřejnost, která se zaobírá problematikou pěstounské péče. Práce též může posloužit jako studijní materiál pro studenty oboru sociální práce.
The Aspects of Foster Care
Keywords: Pěstounská péče; dohoda o výkonu pěstounské péče; osoby pečující; práva a povinnosti osob pečujících; Foster care; agreement on providing foster care; foster parents; foster parents rights and responsibilities