Příspěvek k filosofii výchovy: Klement Alexandrijský - Hošková, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Alexandrijská katechetická škola na přelomu 2. a 3. století přichází s novými impulsy, přehodnocuje systém platónské a stoické filosofie a otevírá novou možnost křesťanskému paradigmatu. To se přirozeně odrazilo i ve filosofii výchovy. Jedním z představitelů školy v Alexandrii byl Klement. Přínosná je jeho trojstupňová cesta MYÉSIS- TELÉTÉ- EPOPTEIA, která může být inspirativní i dnes. Klement využívá vychovnou metodu EIKÓNU a dialogu. Jde jednak o dialog křesťanské filosofie s filosofií pohanskou, tak o dialog člověka se Vtěleným LOGEM.
The conribution to the philosophy of education of Clement of Alexandria
Keywords: auorita; EIKÓN; EPOPTEIA; LOGOS; Logos; metorda trivia; MYÉSIS; TELÉTÉ; via analogis; via eminence; authority; EIKÓN; EPOPTEIA; LOGOS; Logos; trivia method; MYÉSIS; TELÉTÉ; via analogis; via eminence