Zobrazení krajiny od 17. století do počátku 20. století - Klomfarová, Monika (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce je zaměřena na vývoj a zobrazení krajinomalby od 17. století do počátku 20. století. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá holandskou, italskou, anglickou, francouzskou a v prvé řadě českou krajinomalbou, jejími hlavními představiteli a současným českým umělcem Františkem Hodonským, zobrazujícím krajinu v abstraktním podání. Práce nahlíží na působení impresionistického stylu, kterým byla inspirována praktická část diplomové práce. Praktická část prezentuje souhrn skic ztvárnění louky v různých podobách, kde šlo zároveň o vystihnutí okamžitého prožitku z krajiny. Přibližuje přípravu plátna a následné zhotovení tří maleb o minimálních rozměrech 50 x 80 cm.
Views landscapes from the 17th century to the early 20th century
Keywords: krajinomalba; louka; landscape; meadow