Vybrané charakteristiky hybného aparátu u dětí ve věku 13 a 15 let - Mráčková, Petra (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem diplomové práce je posouzení pohyblivosti páteře, stavu plochonoží a základních antropologických charakteristik chlapců a dívek ve věku 13 a 15 let. Testování bude uskutečněno neinvazivními, standardními zkouškami a testy využívanými v antropologické a lékařské praxi. Zjištěná data budou porovnána s výsledky předchozích výzkumů. Z naměřených hodnot byly vybrány základní somatické rozměry, jako jsou tělesná hmotnost, tělesná výška, obvod pravé paže a hlavy. Z hodnot tělesné hmotnosti a výšky byl vypočítán Body Mass Index. Diplomová práce se dále věnuje posouzení pohyblivosti páteře a plochonoží. Ze zkoušek, které hodnotí stav páteře, byl vybrán Stiborův příznak, Ottův příznak, Schoberův příznak, Čepojův příznak, zkouška lateroflexe a modifikovaný Thomayerův příznak. U funkčních zkoušek páteře patří mezi nejzajímavější výsledky Čepojův příznak, kdy se s rostoucím věkem chlapců zhoršují průměrné hodnoty pohyblivosti krční páteře. Při zkouškách lateroflexe nejlepších průměrných hodnot dosahovali 13leté dívky a 15letí chlapci. Dále tito chlapci dosahovali nejhorších výsledků u Stiborova a Schoberova příznaku při záklonu, ale při předklonu dosahovali paradoxně nejlepších průměrných hodnot. Zjištěná data byla porovnána s výsledky předchozích výzkumů.
Selected characteristics of the mobility for children aged 13 and 15 years
Keywords: Starší školní věk; základní somatické znaky; pohyblivost páteře; funkční zkoušky páteře; plantogram.; Older school age; basic somatic features; spinal mobility; spine functional tests; plantogram.