"Vybrané úkoly jednotek požární ochrany při zabezpečení ochrany obyvatelstva" - Nosek, Martin (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této bakalářské práce bylo rozebrat úkoly a činnost jednotek požární ochrany se zaměřením na činnost jednotek na úseku civilní ochrany a ochrany obyvatelstva. Mimo jiné také posoudit připravenost a vybavenost jednotek požární ochrany. Pomocí dotazníkového šetření zjistit úroveň znalostí velitelů jednotek sboru dobrovolných hasičů obce v oblasti civilní ochrany a ochrany obyvatelstva. V současné době ukázaly zkušenosti z řešení mimořádných událostí a to zejména při vichřicích a povodních potřebu mít připravené a organizované skupiny osob, které by plnily specifické úkoly v oblasti civilní ochrany a ochrany obyvatelstva. K organizovaným, ale ne zcela připraveným skupinám patří jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí. V úvodu teoretické části této bakalářské práce se autor zabýval historickým vývojem ochrany obyvatelstva v našich podmínkách, dále zde uvedl, jaká mohou vzniknout rizika a mimořádné události. Dále jsou zde uvedeny druhy jednotek požární ochrany a jejich kategorizace pro zajištění plošného pokrytí. Jsou zde rozebrány základní úkoly jednotek požární ochrany na úseku civilní ochrany a ochrany obyvatelstva podle §30 vyhlášky č.247/2001 Sb. U některých těchto úkolů je uvedena vybavenost profesionálních jednotek okresu České Budějovice k jejich plnění. V závěru teoretické části jsou rozebrány jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí. V praktické části, která se zabývala zjištěním úrovně znalostí velitelů jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí, byla použita technika sběru dat formou dotazníku. V diskuzi se autor věnoval rozboru jednotlivých otázek tohoto dotazníku. Závěr bakalářské práce uvádí nutnost dalšího prohlubování vědomostí členů sboru dobrovolných hasičů obcí na periodických školeních v oblasti ochrany obyvatelstva. Závěry této práce budou využity Hasičským záchranným sborem Jihočeského kraje při přípravě velitelů jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí.
"Selected tasks of fire fighting units in protection of the population"
Keywords: Dekontaminace; Evakuace; Humanitární pomoc; Jednotky požární ochrany a sbory dobrovolných hasičů obcí; Mimořádná událost a rizika; Ochrana obyvatelstva; Varování obyvatelstva; Záchranné a likvidační práce.; Decontamination; Evacuation; Humanitarian aid; Fire fighting units and voluntary fire brigades in the municipalities; Extraordinary even and risks; Population protection; Warning to the population; Rescue and liquidation works.