Management péče o pacienta se zaměřením na anestezii před plánovaným operačním zákrokem - Holkupová, Klára (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem této bakalářské práce je zmapovat specifika práce anesteziologické sestry. Pro splnění cílů byly stanoveny 2 hlavní výzkumné otázky: "Jaké činnosti vykonává anesteziologická sestra?", "Jakou má anesteziologická sestra úlohu v multidisciplinárním týmu?". Cíle je dosaženo pomocí kvalitativního šetření, které bylo prováděno formou polostrukturovaných rozhovorů se šesti anesteziologickými sestrami z nemocnic Jihočeského kraje. Pro výběr a získání informantů byla použita technika "snow ball". Sběr dat probíhal od března do června roku 2020. Získaná data byla kódována metodou "tužka a papír" a rozdělena do kategorií a podkategorií. První část práce je rozdělena na kapitoly a podkapitoly zabývající se managementem, anestezií, povoláním anesteziologické sestry a přípravou pacienta před operačním zákrokem. Praktická část práce zpracovává a rozebírá provedené rozhovory s anesteziologickými sestrami, kdy k analýze výzkumných dat je použita metoda otevřeného kódování. Z analýzy získaných dat jsme dostali ucelený pohled na povolání anesteziologické sestry. Anesteziologické sestry poskytují ošetřovatelskou péči o pacienta před operačním zákrokem, během něj, i po skončení operačního zákroku. Mimo jiné připravují operační sál, anesteziologické pracoviště, kontrolují a připravují potřebné pomůcky a přístroje. Během poskytování komplexní péče o pacienta zmiňují jako nepostradatelnou součást práce komunikaci a spolupráci se všemi členy multioborového týmu. Členové týmu spolu vzájemně komunikují, spolupracují a pomáhají si, aby zajistili kvalitní péči o pacienta. Bakalářská práce může sloužit v praxi jako motivace pro studenty všeobecné sestry, k dalšímu vzdělávání a k výkonu povolání anesteziologické sestry. Celá práce má přiblížit náplň práce anesteziologických sester. Výstupem této práce je odborný článek zprostředkující informace pro zdravotnický personál v odborném periodiku.
Management of patient´s care focused on anaesthesia before planned surgical procedure
Keywords: Anestezie; anesteziologická sestra; anesteziologický tým; operační zákrok; předoperační péče; Anaesthesia; nurse anaesthetist; anaesthesiology team; surgery; preoperative care