DUŠEVNÍ NEMOC A NÁZORY SPOLEČNOSTI, VEŘEJNOSTI - Tomšovský, Petr (Jihočeská univerzita, 2010)
Jako téma bakalářské práce jsem si vybral: '' Duševní nemoc a názory společnosti, veřejnosti ". Cílem bakalářské práce bylo zjistit míru informovanosti populace o tématice duševních chorob, míru tolerance veřejnosti vůči nim. Práce se skládá z teoretické a praktické části. Výzkum jsem prováděl mezi lidmi různého věku a různého vzdělání. Výzkumnou metodou byl především dotazník. Výzkumný vzorek tvořilo celkem padesát osob, které byly ochotny spolupracovat a vyplnily předložený dotazník. Ten obsahoval čtrnáct otázek, které byly rozděleny do čtyř skupin podle hypotéz. V hypotézách jsem předpokládal malou informovanost o problematice duševních poruch, obavu z duševně chorých, malou míru tolerance, které jsme ve vztahu k těmto spoluobčanům schopni. Předpokládal jsem různé postoje a názory mezi různými věkovými skupinami, stupni dosaženého vzdělání a pohlavími. Tento předpoklad nebyl správný. Z výzkumu nevyšly najevo výraznější rozdíly. Ostatní hypotézy se ale bohužel ukázaly být v celku správné. Analýzou odpovědí jsem zjistil, že společnost není dostatečně informována o tématu duševních poruch, není dostatečně tolerantní a nemá o zmíněnou problematiku ani zájem.
MENTAL DISEASE AND THE VIEW OF THE SOCIETY AND THE PUBLIC ON IT
Keywords: Duše Nemoc Porucha chování Psychiatrie Společnost Zdraví; Psyche Disease Behavioural disturbance Psychiatry Society Health