Prostorová diferenciace spotřeby alkoholu ve světě - Lukáš, Patrik (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá prostorovou diferenciací spotřeby alkoholu ve světě, a to jak na úrovni států, tak i na úrovni makroregionální. Zaměřuje se nejen na samotné rozložení tohoto sociopatologického jevu, ale také na ekonomické, sociální a kulturní ukazatele, které se na rozložení tohoto jevu podílí. Komparace je provedena za pomoci korelační analýzy a za pomoci tvorby kartogramů, za jejichž pomoci je možno sledovat prostorové rozdíly, specifika a pravidelnosti. Statistická data spotřeby alkoholu byla převzata od Světové zdravotnické organizace (WHO). Důležitou součástí práce je kapitola syntézy, kde dochází ke generalizaci a následnému nalézání hlavních determinantů působících na zkoumaný jev.
Spatial differentiation of alcohol consumption in the world
Keywords: spotřeba alkoholu; alkohol; prostorová diferenciace; regionalizace; sociopatologický jev; alcohol consumption; alcohol; spatial differentiation; regionalisation; socially pathological phenomenon