Pijavka lékařská (Hirudo medicinalis) a CITES - Niedlová, Eva (Jihočeská univerzita, 2013)
Kdysi běžný druh u nás i v Evropě, který je dnes druhem ohroženým, pijavka lékařská (Hirudo medicinalis Linnaeus, 1758) je člověku známá již tisíce let. O její biologii bylo napsáno již mnoho, ekologií a výskytem tohoto druhu se taktéž zabývá mnoho autorů. A proto je tato práce zaměřena na komplexní zhodnocení obchodu s pijavkou lékařskou v rámci jejího zařazení do Přílohy II úmluvy CITES. Obchod byl zhodnocen od roku 1987 do roku 2011, tj. od doby, kdy byla pijavka lékařská zařazena do úmluvy CITES. Základním zdrojem informací o obchodu byla internetová databáze CITES řízená sekretariátem UNEP ? WCMC. Zhodnocení obchodu bylo vypracováno pomocí tabulek a grafů ve vztahu k obchodu (1) s jednotlivými formami pijavky lékařské v jednotlivých letech (obchodované formy jsou: živí jedinci, mrtvá těla, extrakty, deriváty, jedinci, pudr, léky a oleje), (2) vývozním a (3) dovozním státům, (4) k zemím původu, (5) účelům obchodu a (6) původu pijavky lékařské. Statisticky byly vyhodnoceny trendy obchodu (1) s živými jedinci, dále (2) pro obchod ke komerčnímu účelu a (3) pro pijavky lékařské pocházející z řízených chovů v lidské péči (4) a z volné přírody. Zjištěno bylo, že nejčastěji a v největším množství se obchoduje s živými jedinci pijavky lékařské. Největší množství tohoto druhu z přírody se vyváží z Turecka, Německa a Rumunska a zjištěn byl také pravidelně stoupající trend obchodu s pijavkou lékařskou z řízených chovů v lidské péči.
Hirudo medicinalis and CITES
Keywords: pijavka lékařská; vývoz; dovoz; zdroj; účel; vývoj obchodu; medicinal leech; export; import; source; purpose; trade trend