Úroveň informovanosti studentů vysokých škol o vlivu probiotik na lidské zdraví - Štroblová, Petra (Jihočeská univerzita, 2021)
Probiotika jsou takové mikroorganismy, které při vhodném dávkování podporují rozvoj a funkci mikrobiot jedince a tím i jejich celkové zdraví. V současné době tvoří cenově dostupnou, biologickou metodu v prevenci a terapii některých onemocnění. Podporují fyziologickou funkci gastrointestinálního systému, který tvoří hlavní imunitní systém organismu. Bakalářská práce byla zaměřena na možnosti využití probiotik a jejich vlivu na zdraví člověka. Cílem bakalářské práce bylo sestavení dotazníkového šetření a s jeho využitím zjistit informovanost vysokoškolských studentů v oblasti probiotik. Průzkumem bylo zjištěno, že informovanost vysokoškolských studentů je velice dobrá, avšak je zapotřebí se v této problematice neustále vzdělávat.
Level of awareness of university students about the impact of probiotics on human health
Keywords: probiotika; prebiotika; gastrointestinální ekosystém; dotazníkové šetření; probiotics; prebiotics; gastrointestinal ecosystem; questionnaire survey