Etické výzvy policejního povolání - Candra, Martin (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce vysvětluje základní pojmy z oblasti profesní a policejní etiky. Zaměřuje se na zákonné předpisy a popisuje povinnosti a odpovědnost policejního povolání se zaměřením na etický kodex policisty. Hodnotí a porovnává spokojenost občanů s prací Policie České republiky v průběhu posledních deseti let. Práce charakterizuje některé ‚qzátěžové situace'', kterým jsou policisté vystaveni v souvislosti s výkonem svého povolání. Specifikuje výzvy policejního povolání se zaměřením na oblast korupce, na práci v multikulturním prostředí, na problematiku moci, empatie a odpovědnosti.
Ethical Challenges of Police Profession
Keywords: profesní etika; policejní etika a deontologie; etický kodex; policejní práce v praxi a její specifické výzvy; Professional ethics; police ethics and deontology; police profession in use.