Drama české dekadence - Hovhannisyan, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Hlavním cílem této bakalářské práce je analyzovat dekadentní dramatické dílo. Nejprve jsem se ve své práci zaměřila na popis dekadence a ostatních směrů modernismu, které s ní souvisejí, například impresionismus a symbolismus. Poté jsem se věnovala popisu dekadentního směru v Čechách, ale také v jiných zemích, a to především ve Francii a Anglii. Samozřejmě jsem neopominula ani nejvýznamnější dekadentní autory v těchto zemích. Dále jsem popsala rysy dekadentního dramatu, zmínila důležité autory i jejich díla a nakonec jsem literárně rozebrala dramatická díla Jiřího Karáska ze Lvovic, Cesare Borgia a Apollonius z Tyany. Zaměřila jsem se především na dekadentní, secesní a symbolistní znaky v těchto dílech. Zahrnula jsem do tohoto rozboru popisy kulis a jejich dekadentní ladění, popisy jednotlivých postav a také jsem rozebrala jednotlivá dějství, ve kterých jsem hledala motivy dekadence.
Dramatic Works During the Period of Czech Decadence.
Keywords: Dekadence; české drama; Cesare Borgia; Jiří Karásek ze Lvovic; literatura; dekadentní drama; symbolismus; impresionismus; Decadence; czech drama; Cesare Borgia; Jiri Karasek ze Lvovic; literature; decadent drama; Symbolism; Impressionism