Specifika ocenění nemovitostí pro účely hypotéky - Fošum, Adam (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá problematikou oceňování nemovitosti za účelem poskytnutí hypotečního úvěru. V práci jsou řešena specifika a rizika, která jsou podmiňující pro zajištění hypotečního úvěru. Mezi hlavní témata dále patří stanovení ceny obvyklé podle zákona o oceňování. Literární část práce je věnována základním pojmům v oceňování nemovitostí a dalším aspektům důležitým pro ocenění. Pro zpracování byla použita odborná literatura a z legislativních zdrojů především nový občanský zákoník, zákon o oceňování majetku, stavební zákon a další. V praktické části jsou popsány podmínky pro zajištění hypotečního úvěru z pohledu jednotlivých bank, používané programy pro zpracování odhadu a zhodnoceny současné úrokové sazby. V rámci praktické části byl vypracován odhad rodinného domu.
Specifics of real estate valuation for mortgage purposes
Keywords: Oceňování; cena obvyklá; nemovitost; hypotéční úvěr; odhad; Valuation; usual price; realty; mortgage loan; estimate