Zhodnocení stavu chovu nutrií v minulosti a současnosti se zaměřením na české genové zdroje - Mikšová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2020)
Nutrie říční (Myocastor coypus) je jihoamerický hlodavec s kombinovanou užitkovostí. Na území České republiky byla dovezena panem Kinclem v roce 1925. Chov se postupně rozšířil. Zároveň se nutrie dostala i do volné přírody jako invazivní druh. V roce 2016 vyšlo v platnost prováděcího nařízení Evropského parlamentu. V současnosti je u nás chov nutrií silně ovlivněn legislativou, která zakazuje jejich mno-žení. Cílem této práce bylo sledování počtů jednotlivých barevných typů nutrie říční, které jsou uchovávány jako genetické zdroje v Národním programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství. Součástí bakalářské práce je také popis nutrie říční, historie tohoto druhu i jednotlivých u nás vyšlechtěných plemen nutrie standardní českého typu, moravské stříbrné i přeštické vícebarevné. Zjištěné výsledky byly zpracovány do tabulek a grafů, ze kterých je patrný vývoj těchto populací. Bylo zjištěno, že dochází k jejich nárůstu. Od roku 2016 do roku 2019 je průměrný roční nárůst v populaci nutrií standardních o 2,3 jedince, nutrií moravských stříbrných o 17,6 jedinců a u vícebarevných přeštických je nárůst o 1,6 jedince. Z pohledu evropské legislativy je nárůst populace nutrií nežádoucí, ale jedná se o druh zařazený do českých genetických zdrojů a jeho ztráta by byla velkou ztrátou nejen z hlediska biodiverzity, ale z hlediska českého šlechtitelství.
Evaluation of the state of nutrias in the past and present with a focus on Czech gene sources
Keywords: nutrie říční; standardní nutrie; moravská stříbrná nutrie; vícebarevná přeštická nutrie; české genetické zdroje; nutria river; Czech Type of standard nutria; Moravian Silver nutria; Prestice Multi-colour; Czech genetic sources