Kvalita života podmíněná zdravím (HRQoL) u pacientů s fantomovou postamputační bolestí - Beťáková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2011)
Fantomová bolest je bolest vztažená k chirurgicky nebo traumaticky odstraněné části lidského těla, zpravidla již v jeho integritě. Patofyziologický mechanizmus podmiňující vznik fantomové bolesti není doposud znám. Jde o velmi složitý, multifaktoriální fenomén. Pokud se fantomová bolest stane chronickým onemocněním, snižuje kvalitu života jedince. Bakalářská práce ,,Kvalita života podmíněná zdravím (HRQoL) u pacientů s fantomovou postamputační bolestí" je rozdělena na dvě části. Teoretická část pojednává o bolesti, jejím vzniku, druhu, etice a výzkumu v oblasti bolesti. Dále teoretická část pojednává o amputaci, vzniku a pomoci v sociální sféře člověka. Poslední část teorie se zabývá kvalitou života. V části praktické je vytyčen cíl práce a jsou stanoveny hypotézy, čímž je zahájen vlastní výzkum práce. V kapitole ,,Metodika" je popsán postup výzkumu a použité prostředky k potvrzení nebo vyvrácení uvedeného cíle a stanovených hypotéz. Navazující kapitola ,,Výsledky" obsahuje grafy a tabulky s výslednými hodnotami a jejich slovním popisem. Informace, které byly získány z výzkumu jsou konfrontovány v diskusi. Cílem práce je zjistit, zda fantomová bolest ovlivní kvalitu života pacientů, pokud vznikne (do 1 měsíce po amputaci) nebo vznikne až po několik měsíců po amputaci. A zároveň také zjistit, zda mladší pacienti snášejí fantomovou postamputační bolest lépe. Data od vybraných pacientů byla sebrána metodou dotazování. Pro zjištění cíle byla použita technika standardizovaného dotazníku SF-36 o kvalitě podmíněné zdravím (Health Related Quality of Life), který se zabývá 8 doménami. Z výzkumu vyplývá, že osoby nad 65 let věku mají vyšší kvalitu života v doménách SF- sociální funkce, a P-Pain = Bolest. Ve všech ostatních 6 doménách je kvalita života osob mladších 65 let vyšší. Z dalšího výzkumu je zjištěno, že pokud bolest nastoupí později nežli za 1 měsíc od amputace, je kvalita života u takovýchto osob v 7 doménách z celkového počtu 8 domén vyšší, nežli u osob u nichž bolest nastoupila do 1 měsíce po amputaci. Jedinou výjimkou je doména SF - sociální funkce.
Health Related Quality of Life (HRQoL) in patients with phantom pain
Keywords: Amputace; Bolest; Dotazník SF-36; Fantomová bolest; Kvalita života; Amputation; Pain; Questionnaire SF - 36; Phantom pain; Quality of life