Připravenost jednotlivých členů vybraných jednotek požární ochrany pro zvládání průmyslových chemických havárií - Němcová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá analýzou a zhodnocením znalostí jednotlivých členů vybraných jednotek požární ochrany při zásazích na průmyslové chemické havárie. Protože se tato problematika dotýká většiny území České republiky, nebyla práce zaměřena na konkrétní kraj. Teoretická část práce je věnována úvodu do problematiky. V prvé řadě se zabývá chemickými haváriemi obecně, jejich příčinami a projevy, následně je uvedena toxikologie vybraných průmyslových chemických látek a jednoduchý výčet ustanovení zákona č. 224/2015 Sb., o prevenci závažných havárií. Následná pasáž teoretické části se věnuje jednotkám požární ochrany, primárně těm, na které byla cílena praktická část práce. Je zde tedy uvedena jejich činnost jak při zásazích různého druhu, tak při zásazích na chemické havárie. Není opomenut ani výčet činností jednotek předurčených k zásahům při haváriích nebezpečných látek. Poslední část teorie hovoří o základech fyzické ochrany před chemickými látkami a dekontaminaci. Cílem práce je komparace výsledků provedeného výzkumu s obecnými postupy a požadavky. Praktická část bakalářské práce je postavena na vlastním výzkumu a na dotazníkovém šetření. Dotazník je složen především z otázek mapujících znalosti jednotlivých dotazovaných. Otázky vychází především z Bojového řádu jednotek požární ochrany a na něj navazujícím Řádu výkonu služby v jednotkách HZS podniků, JSDH obcí a JSDH podniků. Otázky byly zvoleny tak, aby zastřešovaly vše, co považuji za základní kmen problematiky. Výsledky výzkumu jsou graficky znázorněny a následně všechny otázky jednotlivě diskutovány.
Readiness of individual members of selected fire protection units for managing industrial chemical accidents
Keywords: Chemická škodlivina; chemická havárie; průmyslový objekt; jednotka požární ochrany; ochrana; dekontaminace; Chemical pollutant; chemical accident; industrial facility; fire department; protection; decontamination