K problematice výuky sémantiky na 2. stupni ZŠ - Šarmírová, Adriana (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku vyučování sémantiky na 2. stupni ZŠ. Teoretická část obsahuje systematizaci poznatků o významu slov, podává výklad základních pojmů a poukazuje na vnitřní vztahy mezi slovy. Pozornost je věnována především didaktickému aspektu výuky sémantiky a zpracování dané problematiky ve vybraných současných učebnicích českého jazyka. V praktické části si klademe za cíl vytvořit kompletní výukový materiál pro žáky 6.-9. ročníku (metodické listy, pracovní listy, výukové prezentace), který poslouží k realizaci vyučovacích hodin vztahujících se k učivu o významu slov.
The issue of teaching the semantics on the second grade of primary school
Keywords: výuka; sémantika; učebnice; pracovní list; metodické listy; základní škola; teaching. semantics; textbooks; worksheet; methodical paper; elementary school