Způsoby ochrany vlastnického práva v platném právním řádu - Prokopová, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce se zabývá problematikou vlastnického práva a způsoby jeho ochrany. Ochrana vlastnictví je velice sledovaným právem určujícím míru svobody každého jednotlivce. Právní vědomí občanů se v oblasti vlastnického práva výrazně zvýšilo. V občanskoprávním úseku soudnictví zasahuje nejvíce případů až do období socialismu. Je velice důležité vést informativní a preventivní kampaň, protože je pro část občanů pojem vlastnictví a jeho ochrany stále neznámou. V současné době se připravuje návrh nového občanského zákoníku a trestního zákona. Tyto normy budou mít významný vliv na jednozančný výklad vlastnického práva a posílení jeho ochrany. Ohledně ochrany vlastnictví v Rakousku a SRN můžeme říci, že ochrana vlastnictví v těchto zemích je srovnatelná.
Ways of protection of property right in valid rule of law
Keywords: ochrana vlastnictví; právo; protection of property; law