Arteterapie jako podpůrný prostředek u žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na 1. stupni ZŠ - Zatloukalová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce "Arteterapie jako podpůrný prostředek u žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na 1. stupni ZŠ" v teoretické části zpracovává témata úvodu oboru arteterapie a jeho historie, dále se zabývá i arteterapeutickým přístupem k dětem a ontogenezí dětského výtvarného projevu, mapuje vývoj přístupu českého vzdělávacího systému k dětem se speciálními potřebami a uvádí příklady alternativních přístupů, mezi které by se jako podpůrný prostředek dala řadit i arteterapie. V praktické části práce předkládá dvě kazuistiky využití arteterapie ve vzdělávání dětí z 1. stupně ZŠ. Tvorba s dětmi je představena chronologicky a jsou rozebírány jednotlivé její znaky a diskutován jejich možný význam s přihlédnutím k osobnosti dítěte. Závěr přináší shrnutí a poznatky z praxe využitelné pro pedagogy a další profese, zaměřené na kreativní přístup k dětem.
Art therapy as a support tool for elementary school pupils with special educational needs
Keywords: Arteterapie; ontogeneze dětské výtvarné tvorby; děti se speciálními vzdělávacími potřebami; specifické poruchy učení; poruchy chování; děti s poruchami autistického spektra; vzdělávací systém ČR; alternativní přístupy k dětem se speciálními vzdělávacími potřebami; kazuistika; 1. stupeň základní školy.; Art therapy; ontogeny of children's art; children with special educational needs; specific learning disabilities; behavioral problems; autistic spectrum disorder in children; educational system of the Czech Republic; alternative approaches to children with special educational needs; case report; elementary school.