Vytvoření a ověření kompenzačního programu pro hráče ledního hokeje HC Motor České Budějovice - kategorie starší žáci - Živnůstková, Vendula (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem práce je vyšetřit možné svalové dysbalance u hráčů ledního hokeje HC Motor České Budějovice-kategorie starší žáci. Následně vypracovat kompenzační program a aplikovat ho do tréninkového procesu hráčů po dobu 3 měsíců. Po ukončení kompenzačního programu provést výstupní testování a následně zhodnotit stav svalů a účinnost kompenzačního programu. Teoretická část je zaměřena na studium a analýzu dostupné literatury v oblasti ledního hokeje. Dále na vznik svalových dysbalancí a problematických partií u hráčů ledního hokeje. Ve výsledcích je vyhodnocen kompenzační program a prezentován pomocí tabulek a grafů. Vstupní testování ukázalo výskyt svalových dysbalancí u všech zkoumaných partií, největší však u svalů zadní strany stehna, kde se zkrácení svalstva objevilo u 90 % hráčů. Výskyt zkrácení přímé hlavy quadriceps femoris měli všichni vyšetřovaní hráči. Nejmenší výskyt svalové dysbalance ukázalo testování trapézových svalů (pravá strana), a to 27 % u starších žáků A a 20 % u starších žáků B.
Creation and verification of compensation program for ice hockey players HC Motor České Budějovice - older school age category
Keywords: lední hokej; kompenzační cvičení; svalové dysbalance; testování; starší školní věk; ice hockey; compensation exercise; muscle imbalance; testing; older school age