Náboženský a politický rozměr myšlení Petra Hájka - Vránek, Matěj (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá náboženským, politickým a konspiračním rozměrem myšlení Petra Hájka. Práce si klade za cíl tyto navzájem propojené rozměry Hájkova myšlení uceleně představit a podrobit reflexi. Náboženská část se zaměřuje na křesťanství v Hájkově myšlení, na jeho dějinný význam pro Západní civilizaci, na jeho moderní odmítnutí a na apokalyptické vyhlídky současné Západní civilizace. Politická část představuje Hájkovy názory na demokracii, na politickou pravici a levici, na současnou politickou situaci a Hájkovu vlastní politickou programatoriku. Konspirační část ukazuje Hájka ve světle jeho konspiračních teorií, podle nichž je současná společnost manipulována v zájmu vládnoucí skupiny.
Religious and political dimension of Petr Hájek's thinking
Keywords: Petr Hájek; Západní civilizace; křesťanství; ateismus; konec světa; politika; konzervatismus; neokonzervatismus; politická pravice; politická levice; sociální stát; konspirační teorie; Petr Hájek; Western civilization; Christianity; ateism; end of the World; politics; conservatism; neoconservatism; political right; political left; welfare state; conspiratorial theory