Aktuální problémy generace 70+ žijící na malé vesnici - Sarová, Klára (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce je snaha zjistit, jakým životem aktuálně žijí staří lidé na vesnici, jaké jsou jejich mezigenerační vztahy s rodinou, přáteli, ale i jakým způsobem tráví volný čas, pečují o sebe a jaké služby využívají. Teoretická část seznamuje čtenáře s pojmy jako stáří, stárnutí, periodizace stáří, s otázkou bydlení a mezigeneračního soužití. Empirická část se soustředí na seniory s věkem nad 70 let na malé vesnici. Byly stanoveny 2 výzkumné otázky. Jakým způsobem žijí senioři 70+ na malé vesnici v domácím prostředí? S jakými problémy se potýkají senioři ve vybraných oblastech života? Takto stanovené otázky dopomáhaly k dosažení cíle. K dosažení stanoveného výzkumného cíle bylo použito metody dotazování v rámci kvalitativní strategie. Polostrukturovaný rozhovor probíhal na základě předem připravených otázek, které se mohly rozšiřovat. Výzkumný soubor tvoří 4 senioři ve stejném poměru žen a mužů. Pro účely výzkumu museli komunikační partneři splňovat 2 kritéria; věk a bydliště na malé vesnici v domácím prostředí. Výzkumný soubor je zvolen na základě účelového výběru a uskutečnil se na vesnici ležící v okrese Plzeň-jih. Z výsledků výzkumu vyplynula spokojenost seniorů, že žijí na vesnici. Senioři se necítí ochuzeni po hmotné ani duševní stránce v žádné oblasti. Jsou si vědomi toho, že věci, které je mrzí nebo vnímají jako problém, můžou do značné míry ovlivnit právě oni. Uvědomují si, že nějaká cesta vždycky existuje. Z výzkumu vyplynul i fakt, že by se některé sociální služby mohly přizpůsobit seniorům na vesnici, například v dopravě. Každý z nich se může obrátit na rodinu, ale i tak polovina na ni není nijak závislá a ve svém věku si spoustu věcí zařídí sami. Toto lze v osmdesáti letech považovat za obdivuhodné. Můžeme to připisovat zkvalitnění životního stylu a také lepšímu sociálnímu postavení ve společnosti, kdy už nejsou senioři stavěni na okraj společnosti a exkludováni. Obsah bakalářské práce by mohl být přínosem zejména pro sociální pracovníky, kteří se věnují této oblasti. Může zajímat také širokou veřejnost včetně zdravotních sester, pracovníků v sociálních službách, rodin starající se o své rodiče apod. Může sloužit i pro ty, které zajímá problematika seniorů a neznají vesnické prostředí.
Current Problems of Generation 70+ Living in Small Village
Keywords: Stáří; stárnutí; senior; malá vesnice; rodina; problém; volný čas; bydlení; Old age; aging; senior; small village; family; problem; leisure time; living