Ukrainian Labor Migration to European Union Countries: The Case of the Czech Republic, with special attention to ?client system? as predominant way of organizing labor migration of Ukrainians - Remenárová, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato páce se zabývá ukrajinskou pracovní migrací do České republiky po roce 1989. V roce 2012 zde pobývalo 114 481 Ukrajinských občanů. A tak i po ekonomické krizi, kdy odešlo kolem 30 000 ukrajinských migrantů ze země, je Ukrajinská menšina v Čechách jednou z největších v Evropě. Budu se proto zajímat o to, proč je Česká republika jednou z nejpřitažlivějších Evropských zemí pro pracovní migranty z Ukrajiny. Protože většina migrantů z Ukrajiny přijíždí do České republiky kvůli zaměstnání, budu věnovat speciální pozornost tzv. ?klientskému systému? - pololegálnímu systému zprostředkování práce a pobytu pro ukrajinské pracovní migranty v ČR.
Ukrainian Labor Migration to European Union Countries: The Case of the Czech Republic, with special attention to ?client system? as predominant way of organizing labor migration of Ukrainians
Keywords: Pracovní migrace; Ukrajinci; klientský systém; organizovaný zločin; sociální sítě; institucionalizace migrace; push a pull faktory; imigrace; emigrace: Labor migration; Ukrainians; The Czech Republic; migration business; social networks; ?client system?; organized crime; immigration; emigration; push and pull factors