Metafylaxe u pacientů s urolitiázou - Buřičová, Alena (Jihočeská univerzita, 2014)
Současný stav: Dle výsledků výzkumných studií se jedná o onemocnění, kde recidiva onemocnění není nic neobvyklého. Proto je v současné době kladen velký důraz na prevenci onemocnění urolitiázou, zvláště na prevenci recidiv tohoto onemocnění. Ve fázi, kdy již došlo ke vzniku urolitiázy, přichází na řadu léčba. Po zaléčení urolitiázy je potřeba pacienty nejen informovat, ale i motivovat k dodržování režimových opatření. Tím máme na mysli doporučený dietní a pitný režim. Metafylaxe urolitiázy představuje komplexní léčebný režim, jehož cílem je předejít vzniku nového konkrementu. Metodika: Výzkumná část práce byla realizována na základě kvantitativního šetření. Pro kvantitativní výzkumné šetření byl využit dotazník, který obsahoval 22 otázek. Pro dotazníkové šetření byli záměrným výběrem osloveni pacienti, u kterých byla ve sledovaném období 20122013 poprvé diagnostikována urolitiáza. Získané výsledky kvantitativního výzkumu byly statisticky zpracovány v programu SPSS. Zdroje dat pro sekundární analýzu byly získány ze zdravotnické dokumentace pacientů, u kterých byla v letech 20092013 nově diagnostikována urolitiáza na Urologickém oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. Získaná data byla následně zpracována popisnou statistikou pomocí programu Microsoft Office Excel 2007 a SPSS programu. Platnost hypotéz byla testována pomocí Chí kvadrát testu. Výzkumný soubor: Pro výzkumné šetření byl zvolen soubor pacientů, u kterých byla v roce 2012 a v roce 2013 poprvé diagnostikována urolitiáza. V roce 2012 bylo diagnostikováno 184 pacientů, v roce 2013celkem 102 pacientů. Pro získání informací bylo formou rozesílání a rozdávání dotazníků osloveno celkem 150 respondentů. Návratnost vyplněných dotazníků dosáhla počtu 123 vyplněných dotazníků. Sekundární analýza dat zdravotnické dokumentace byla provedena u pacientů, kterým byla v letech 20092013 nově diagnostikována urolitiáza na Urologickém oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. V tomto sledovaném období bylo diagnostikováno 644 pacientů s urolitiázou. Výsledky: Z výsledků výzkumu vyplývá, že v souladu s prvním výzkumným cílem je "Zjistit, kolik pacientů s urolitiázou bylo v letech 20092013 diagnostikováno na Urologickém oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s.". Výsledné šetření prokázalo celkem 644 nově diagnostikovaných pacientů s urolitiázou. Další část výzkumu měla za cíl "Zjistit, jaké jsou stravovací návyky pacientů s urolitiázou". Výzkum prokázal, že existují rozdíly v konzumaci masa mez ženami a muži, že s věkem respondentů konzumace masa klesá. V denní konzumaci sladkostí rozdíly mezi ženami a muži nebyly zjištěny. Třetí část výzkumu měla za cíl "Zjistit, jaký je pitný režim pacientů s urolitiázou". Výzkum prokázal, že průměrný příjem tekutin u žen dosáhl hodnoty 1 922 ml za den a u mužů 2 127 ml tekutin za den. Poslední část výzkumu měla za cíl "Zjistit, zda jsou pacienti s urolitiázou ochotni změnit pitný a dietní režim". Z výzkumu vyplynulo, že ochota změnit svůj dosavadní dietní a pitný režim se odvíjí od různých činitelů. Mezi ně patří věk pacienta, typ zaměstnání, způsob odstranění konkrementu, míra informovanosti pacienta o doporučených dietních opatřeních (dle výsledku rozboru konkrementu), míra informovanosti pacienta o doporučeném pitném režimu (doporučené tekutiny, denní příjem tekutin). Závěr: Základem prevence urolitiázy je dietní a pitný režim, což souvisí i s nutností zlepšení dostupnosti informovanosti populace o zdravém způsobu života, tzn. pitný režim, správné stravovací návyky, dostatek tělesného pohybu, předcházení obezitě, vyhýbat se stresu. Neméně důležitým krokem je motivace pacientů k dodržování výše zmíněných doporučení, jejichž základem je podrobné a srozumitelné vysvětlení doporučených režimů pacientovi. Výsledky studie budou nabídnuty k publikování v odborném recenzovaném časopise Urologie pro praxi.
Metaphylaxy in urinary stones patients
Keywords: urolitiáza; močové konkrementy; metafylaxe; prevence; pacient; urolithiasis; urinary stones; methaphylaxis; prevention; patient