Zdravotně sociální dopady u žen po komplikovaných porodech - Kaiferová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2009)
Současný stav dané problematiky: V současné době je porodnictví a péče o rodičky na poměrně vysoké úrovni, přesto i dnes dochází ke komplikacím při porodu, kterým lze jen težko předcházet. Tyto komplikace mohou zasáhnout do života nejen rodičky a jejího dítěte, ale i celé rodiny. Cíle práce: Cílem diplomové práce je podat ucelený přehled zdravotních, sociálních a psychických problémů žen po komplikovaných porodech. Dílčí cíle: 1.Zjistit zdravotní problémy žen po komplikovaných porodech. 2.Zjistit psychické problémy žen po komplikovaných porodech. 3.Zjistit sociální problémy u žen po komplikovaných porodech, 4.Zjisti, které komplikované porody se vyskytují v dané lokalitě nejčastěji. 5.Srovnat zdravotní, psychické a sociální problémy žen po komplikovaných porodech s problémy žen po fyziologických porodech. Předpokládané hypotézy: 1.Ženám po komplikovaných porodech se hojí porodní poranění per secundam. 2.Ženy po komplikovaných porodech mají pocit, že nezvládnou péči o svoji rodinu. 3.Ženy po komplikovaných porodech mají pocity beznaděje. 4.Ženy samoživitelky po komplikovaných porodech mají problémy s ekonomickým zajištěním rodiny. 5.Ženy po komplikovaných porodech nemají dostatek informací o sociálním zabezpečení. 6.Ve vybrané lokalitě jsou na prvním místě komplikovaných porodů zastoupeny císařské řezy. 7.Ženy po komplikovaných porodech mají více problémů než ženy po fyziologických porodech. Popis metodiky: Metoda sběru dat: dotazování Technika sběru dat: dotazník Zkoumaný soubor: 200 respondentek do 2 let po porodu. Předpokládané využití práce v praxi: Diplomová práce může být využita jako studijní materiál pro studenty ZSF a pro porodní asistentky pracující na porodnickém nebo gynekologickém oddělení.
Health and social impacts on women after complicated childbirth.
Keywords: Císařský řez; Epiziotomie; Inkontinence; Klešťový porod; Porod; Předčasný porod; Sexuální dysfunkce; Sociálně právní ochrana žen; Osamělá žena; Childbirth; Cesarean sections; Single-mother; Incontinence; Forceps delivery; Premature labour; Sexual dysfunction; Social-legal protection of women