Agrese podzemních hlodavců v kontextu vývoje jejich sociálního života - Strnad, David (Jihočeská univerzita, 2008)
Teritorialita spojená s velkou mírou agrese je u většiny druhů podzemních savců adaptací na nehostinný podzemní ekotop. Přesto vzniklo u některých druhů hlodavců (převážně z čeledi Bathyergidae) složité sociální chování. Tato práce popisuje agresivní chování solitérních a sociálních podzemních hlodavců v souvislosti s evolucí sociality.
Aggression of subterranean rodents in context with theirs social life
Keywords: agrese; podzemní hlodavci; socialita; aggression; subterranean rodents; sociality