Kritika analogie pojmu jsoucna u Jana Dunse Scota - Straka, Jan (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se primárně zabývá argumentací Jana Dunse Scota ve prospěch jedno-značnosti pojmu jsoucna, jak jsou formulovány v jeho spisech Lectura a Ordinatio. První část stručně představuje realistickou teorii pojmu, která tvoří rámec celé probírané diskuze o pojmu jsoucna. Následně se v druhé části velmi stručně zabýváme Aristotelovou koncepcí analogie pojmu jsoucna a tzv. aporií rodu. Konec druhé části pak patří teorii analogie pojmu jsoucna, jak ji vystavěl Jindřich z Gentu a jejím noetickým předpokladům. Třetí část, na kterou je kladen největší důraz, se zabývá argumentací Jana Dunse Scota proti analogii pojmu jsoucna. A představuje hlavní body jeho teorie univocity pojmu jsoucna: definici jednoznačného pojmu, zcela nevymezený pojem jsoucna, který náleží jak Bohu, tak stvoření jednoznačně; jeho nauku o formální a modální distinkci. Ve čtvrté části jsou pak znovu shrnuty hlavní myšlenky Jana Dunse Scota a je poukázáno na některé problém s univocitou pojmu jsoucna.
John Duns Scotus' critique of the analogy of the concept of being
Keywords: pojem jsoucna; univocita; analogie; formální a modální distinkce; konečné a nekonečné jsoucno; realistická teorie pojmu; the concept of being; univocity; analogy; formal and modal distinction; infinite and finite being; realistic theory of the concept