Negativní dopady sociální opory u Romů žijících v sociálně vyloučených lokalitách (s přihlédnutím k situaci v Písku) - Ďurkovová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá sociální oporou, tedy jakoukoliv pomocí, která je člověku poskytována ze strany druhých lidí (- laiků i profesionálů) a snaží se na podkladech získaných z odborné literatury popsat, zhodnotit a analyzovat negativní stránky sociální opory poskytované Romům žijícím v sociálně vyloučených lokalitách (s přihlédnutím ke konkrétní situaci v Písku) a pokusit se nalézt vhodné návrhy na její zlepšení. Přesto, že je práce koncipována jako teoretická, pro dokreslení problematiky jsou v ní uvedeny i názory píseckých sociálních pracovníků, kteří se věnují přímo pomoci sociálně vyloučeným Romům a formou kasuistik jsou v ní zmapovány sociální sítě a popsány zkušenosti malého vzorku romských obyvatel zdejších sociálně vyloučených lokalit.
Negative Effects of Social Support in the Romanies Living in Socially Excluded Locations (Specifi Situation in Písek)
Keywords: Romové; sociální vyloučení; sociálně vyloučené lokality; sociální opora; město Písek.; the Romanies; social exclusion; socially excluded locations; social support; the town of Písek.