Problematika ochrany krajiny a nerostného bohatství na příkladu neregulovaného dobývání vltavínů - Hanušová, Judita (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato práce sleduje dopad nelegální těžby vltavínů na vybrané složky životního prostředí. Cílem práce bylo posouzení významnosti negativních vlivů dle stanovených kritérií a následné vyhodnocení. Proces posuzování byl prováděn v obci Slavče v jihočeském kraji v období od dubna 2008 do března 2011. Nepříznivé vlivy byly vyhodnoceny převážně jako dlouhodobé, avšak s možností navrácení do původního stavu. Součástí práce je návrh na opatření ke zlepšení situace.
Issues of landscape conservation and mineral resources on the example of unregulated mining moldavites
Keywords: ochrana krajiny; nerostné bohatství; EIA; vltavíny; landscape conservation; mineral resources; EIA; moldavites