Vliv vodních nádrží v povodí na odtokové charakteristiky při srážko-odtokových událostech - Hořejší, Štěpán (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářské práce, psána jako literární rešerše, je zaměřena na jednu z důležitých funkcí vodních nádrží - retenci vody. Cíl bakalářské práce je ukázat, jak jsou vodní nádrže schopny ovlivnit odtok vody z povodí a tím tak ovlivnit hydrogram při srážko-odtokových událostech. První část bakalářské práce je zaměřena na celkové rozdělení vody a hydrologický cyklus. V další části jsou popsány vodní nádrže z různých úhlů pohledu včetně popisu jejich funkcí a různých rozdělení. Nechybí zde také jejich historie. Třetí část bakalářské práce je vyhrazena pro srážko-odtokové události. Dále jsou popsány faktory ovlivňující odtok vody z povodí, a také vliv vodních nádrží na vodní režim krajiny. Na závěr je uveden vliv vodních nádrží na velikost a tvar hydrogramu při srážko-odtokových událostech.
Water reservoirs in the catchment and their impact on runoff characteristics during rainfall-runoff events
Keywords: voda; vodní nádrže; atmosférické srážky; odtok vody; srážko-odtokové události; retence vody; water; water reservoirs; precipitation; runoff; rainfall-runoff events; water retention