Možnosti fyzioterapie u chronického přetížení kloubů dolní končetiny u tanečnic baletu - Nešpůrková, Martina (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá problematikou fyzioterapie u baletních tanečnic, u nichž dochází k dlouhodobému přetěžování kloubů dolních končetin. Cílem práce je nastínit problematiku baletního tance a uvést několik konkrétních metodik kinezioterapie a fyzioterapie pro prevenci zranění a přetížení. V teoretické části je popsána anatomie a kineziologie kloubů a vazivového aparátu dolních končetin. Dále je zmíněna problematika hypermobility, která je přítomna u všech tanečníků klasického tance, jemuž se věnují delší dobu. Jedním z cílů této práce je přiblížit problematiku baletního tance. Uvedla jsem tedy historii baletu a problematiku poranění pohybového aparátu dolních končetin, které jsou v baletu nejfrekventovanější. Součástí teorie jsou i vyšetřovací metody a terapie. Pro výzkumnou část bakalářské práce byla použita metodika kvalitativního výzkumu. Výzkumný soubor tvořily tři tanečnice, u kterých se projevovalo přetížení pohybového aparátu v oblasti dolních končetin. Během vstupního vyšetření byla odebrána anamnéza, proběhlo statické vyšetření stoje aspekcí i palpačně v oblasti pánve, zkouška hypermobility dle Jandy, vyšetření chůze, dynamické vyšetření pánve Trendelenburg-Duchennova zkouška, analýza chůze, goniometrické a antropometrické vyšetření. V průběhu terapie byly využity techniky měkkých tkání, strečink zkrácených svalů, senzomotorická stimulace, metoda proprioreceptivní neuromuskulární facilitace, dynamická neuromuskulární stabilizace a cvičení na velkém míči. Součástí každé kazuistiky je krátkodobý a dlouhodobý kinezioterapeutický program, čímž byl splněn druhý cíl bakalářské práce. Terapie byla u všech tanečnic účinná. U všech došlo ke zlepšení funkce především v oblasti hlezenního kloubu. Výsledky výzkumné části bakalářské práce poukazují na to, že použité metody byly vhodně zvoleny a efekt terapie je hodnocen pozitivně. Tato bakalářská práce může být přínosem v praxi fyzioterapeuta, který bude pracovat s lidmi majícími obecně potíže v oblasti dolních končetin v důsledku přetěžování a nerovnoměrného zatěžování. Poukazuje na možné způsoby terapie.
Possibilities of physiotherapy at chronic overload of joints of lower limb on ballet dancers
Keywords: balet; fyzioterapie; klouby dolních končetin; ballet; physiotherapy; joints of the lower limb