Předoperační rehabilitační příprava poskytovaná sestrou - Soukupová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce na téma ,,Předoperační rehabilitační příprava poskytovaná sestrou'' má výzkumný charakter. Práce je rozdělená do dvou částí, teoretické a praktické. V teoretické části se věnuji oboru gynekologie, gynekologickým operacím, práci a roli sestry pracují na oddělení operační gynekologie. Dále se v práci věnuji předoperační přípravě, imobilizačnímu syndromu. Nejdelší a nejpodstatnější část práce tvoří předoperační rehabilitační příprava. V ní se věnuji prevenci vzniku pooperačních komplikací a nácviku jednotlivých rehabilitačních cvičení. Praktickou část tvoří kvantitativní výzkum, prováděný technikou 2 dotazníků (pro sestry a pro klientky), v němž se snažím potvrdit stanovené hypotézy, které se vztahují k stanoveným cílům. Hypotéza č.1: ,,Sestry na oddělení operační gynekologie neprovádí s klientkami nácvik prvků pooperační rehabilitace'' se potvrdila a hypotéza č.2: ,, Důvodem nepoužívání pooperační rehabilitace klientkami je jejich nenacvičení v době předoperační přípravy'' se nepotvrdila. Při výzkumu bylo rozdáno celkem 156 dotazníků, přičemž sestrám bylo rozdáno 56 dotazníků a ženám po velké gynekologické operaci bylo rozdáno 100 dotazníků. Navrátilo se 139 dotazníků. Návratnost byla 89 %. Konečný soubor vhodných a řádně vyplněných dotazníků k výzkumu tvořilo 51 dotazníků od sester a 81 dotazníků od klientek.
Preoperative rehabilitative preparation provided by a nurse
Keywords: Gynekologie; Klientka/pacientka; Nácvik; Operace; Předoperační příprava; Rehabilitační ošetřování; Sestra/porodní asistentka; Gynaecology; Client/patient; Practice; Surgery; Preoperative preparatio; Rehabilitation treatment; Nurse/midwife