Controlling jako součást podnikového informačního systému - Glaserová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se se zabývá controllingem jako součásti podnikového informačního systému společnosti. V teoretické části je objasněn význam pojmu controlling, vztahy mezi manažerem a controllerem, cíle a funkce controllingu a jeho operativní a strategické nástroje. Praktická část je zaměřena na vymezení vybrané společnosti, útvar controllingu a používané informační systémy vybrané společnosti. Hlavní část je věnována zhodnocení hlavních nástrojů operativního controllingu podniku jako je kalkulační systém, systém rozpočetnictví či analýza odchylek. V rámci strategických nástrojů je provedena analýza konkurence, PEST a SWOT analýza a odvětvová analýza. V poslední kapitole jsou uvedeny klíčové ukazatele výkonnosti, jejichž sledování je společnosti doporučeno. Závěr práce shrnuje výsledky a návrhy, které by mohly společnosti pomoci zlepšit dosavadní stav controllingu, ale i samotnou ekonomickou situaci společnosti.
Controlling as a part of business information system
Keywords: Controller; controlling; nástroje controllingu; analýza; klíčové ukazatele výkonnosti; Controller; controlling; controlling tools; analyses; key performance indicators