Neživotní pojištění - pojištění domácnosti - Kamišová, Martina (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem diplomové práce je Neživotní pojištění - pojištění domácnosti. Cílem je provedení analýzy trhu s pojištěním domácnosti a určení preferencí klientů, kteří si tento druh pojištění sjednávají. Teoretická část práce popisuje detailně pojištění domácnosti - zejména předmět pojištění, základní rozdělení, typy rizik, která jsou krytá a nekrytá pojištěním. V praktické části je nejprve popsán ekonomický vývoj pojistného trhu s pojištěním domácnosti za posledních pět let. Stěžejní kapitola diplomové práce překládá analýzu výsledků dotazníkového šetření pomocí statistických metod. Cílem analýzy je identifikovat vztahy mezi vlastnictvím pojištěním domácnosti a některými ekonomicko-demografickými parametry. Je soustředěno na nalezení faktorů, které ovlivňují volbu klientů při sjednávání pojištění domácnosti, a také na jejich zákonitosti a vztahy.
Non-life insurance - household insurance
Keywords: pojistný trh; pojištění domácnosti; pojistná částka; podpojištění; doplňkové pojištění; insurance market; household insurance; sum insured; underinsurance; supplementary insurance