Zooterapie v domovech pro seniory v Plzeňském kraji - Škardová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá zooterapií v domovech pro seniory v Plzeňském kraji. Zkoumá pohledy a názory pracovníků poskytující zooterapii a také sociálních pracovníků. Práce dále zkoumá, jakým způsobem se zooterapie provádí, jaké jsou její přínosy a jak jsou její uživatelé zapojováni. Zooterapie přispívá ke zlepšení psychické a fyzické kondice klientů. Bakalářská práce se skládá ze dvou částí - praktické a teoretické části. Teoretická část se věnuje definování důležitých pojmů týkající se zooterapie a domovu pro seniory, dále se zabývá historií zooterapie a popisem jednotlivých druhů zooterapie. Praktická část se zabývá průběhem, přínosy pro uživatele, zapojení sociálního pracovníka do procesu. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jakým způsobem je poskytovaná zooterapie v domovech pro seniory v Plzeňském kraji. Dílčím cílem bylo zjistit, jakým způsobem jsou uživatelé zapojeni do procesu, jaký je přínos poskytování zooterapie a jaký druh zooterapie je nejčastěji používán v domovech pro seniory. Pro splnění těchto cílů byla stanovena 1 hlavní výzkumná otázka a 3 vedlejší výzkumné otázky. Pro výzkum bakalářské práce byla použita kvalitativní strategie, a to konkrétně technika polostrukturovaného rozhovoru. Výsledky byly zpracovány otevřeným kódováním, byly přepsány a zaznamenány do schémat prostřednictvím doslovných odpovědí jednotlivých informantů. Výsledkem výzkumu je zjištění, že nejvíce poskytovaným druhem zooterapie je canisterapie a že pouze v jediném případě felinoterapie. Všichni dotazovaní informanti hodnotí přínosy terapie kladně, klienti jsou aktivně zapojováni do terapeutického procesu. Bakalářská práce může sloužit jako zdroj informací o průběhu a přínosu zooterapie v Plzeňském kraji pro širokou veřejnost i domovy pro seniory.
The Zootherapy In Homes For The Elderly In The Pilsen Region
Keywords: Canisterapie; felinoterapie; zooterapie; domovy pro seniory; senior; Canis therapy; feline therapy; zootherapy; homes for the elderly; senior