Canisterapie v Centru Bazalka, o.p.s. - Popelová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá tématem Canisterapie v Centru Bazalka, o.p.s.. V práci popisuji průběh canisterapie v zařízení. Dále hodnotím přínosy canisterapie z pohledu pracovníků a klientů. Canisterapie probíhá skupinovou formou u dospělých klientů s kombinovaným postižením. Práce také mapuje silné, slabé stránky, příležitosti a rizika při poskytování canisterapie. Cílem mé bakalářské práce bylo zhodnotit poskytování canisterapie v Centru Bazalka,o.p.s. v Českých Budějovicích u dospělých klientů a klientek s kombinovaným postižením, a to za prvé z pohledu pracovníků a za druhé z pohledu klientů a klientek 18+. Pro výzkum byla využita kvalitativní výzkumná strategie, metoda dotazování a technika polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor byl tvořen pěti klienty a pěti pracovníky. Z výsledků vyplynulo, že klienti hodnotí canisterapii kladně. Všichni zvolili, že se v přítomnosti psa cítí dobře. Získali jsme také odpovědi na to, jaké aktivity se psem klienti preferují. Z rozhovorů se zaměstnanci je zajímavé hodnocení přínosů canisterapie. Nejvíce popisovaný přínos je ve zlepšení psychického stavu klientů, v obohacení prostředí o nové podněty a v motivaci k činnosti. Bakalářskou práci bude možné využít jako zdroj informací pro canisterapeuty jak vést canisterapii u klientů s kombinovaným postižením. Zařízení může využít podněty pro zlepšení terapie. Výsledky také slouží jako zpětná vazba pro stávající canisterapeutický tým.
Canine Therapy in the Center Bazalka, o.p.s.
Keywords: canisterapie; kombinované postižení; Centrum Bazalka; o.p.s.; mentální postižení; dospělí klienti; canine therapy; combined disability; Center Bazalka; o.p.s.; mental handicap; adult clients