Dětští protagonisté v tetralogii "Le cycle de l'invisible" Erika-Emmanuela Schmitta - Bačovská, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem mé diplomové práce je kompletní anylýza dětských literárních postav v tetralogii Cyklus neviditelného Erica-Emmanuela Schmitta. Dětské postavy jsou hlavními protagonisty celého cyklu, proto jim budu ve své práci věnovat hlavní pozornost. V teoretické části práce prezentuji teoretický podklad pro analýzu literárních postav obecně. Součástí teoretického podkladu je pojednání o postavě, jejích různých aspektech a funkcích v literárním textu. Při následném rozboru jednotlivých textů analyzuji dětské postavy vystupující v daném cyklu. Zabývám se jejich charakteristikou, jejich vztahem k ději a k narativní struktuře textu, k ostatní postavám, především k dospělým. Během své práce se snažím dospět k obecnější charakteristice Schmittových dětských hrdinů a pokouším se odpovědět na otázku proč si autor zvolil za protagonisty svých próz právě děti.
Young Protagonists in Eric-Emmanuel Schmitt´s Tetralogy "Le cycle de l' invisible"
Keywords: dětská literární postava; sémiotická analýza; Le cycle de l´invisible; Eric-Emmanuel Schmitt; child character; semiotic analysis; Le cycle de l´invisible; Eric-Emmanuel Schmitt