Možnosti využití lupiny úzkolisté ve výživě prasat - Janota, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce, jejímž cílem bylo ověření možnosti využití lupiny úzkolisté jako bílkovinného krmiva ve výkrmu prasat, je založena na dvoufázovém experimentu, který odpovídá dvoufázovému výkrmu. V první (od 22 do 41 kg) a ve druhé (od 41 do 119 kg) fázi pokusu byla kontrolní skupina krmena směsí na bázi sójového extrahovaného šrotu, pokusná skupina směsí se zastoupením 10 % (první fáze) a 13 % (druhá fáze) lupiny úzkolisté. Sledovanými ukazateli byl průměrný denní přírůstek, průměrná denní spotřeba krmiva a průměrná konverze živin. V první fázi pokusu došlo ke zlepšení všech sledovaných ukazatelů. Pokusná skupina vykazovala o 150 g lepší konverzi krmiva a o 200 g vyšší průměrný denní přírůstek v porovnání s kontrolní. V druhé fázi pokusu došlo nejprve (úvodních 31 dní) ke zhoršení sledovaných ukazatelů u pokusné skupiny (na 1 kg přírůstku bylo potřeba o 350 g směsi více než u kontrolní skupiny, průměrný denní přírůstek byl o 130 g nižší). Postupně došlo k jistému vyrovnání, takže konečný rozdíl činil 160 g v konverzi živin a 50 g v průměrném denním přírůstku ve prospěch kontrolní skupiny. Ekonomický efekt 34,5 Kč na jateční prase byl zjištěn i přes zhoršené ukazatele v druhé fázi výkrmu. Lupina úzkolistá má potenciál být využita coby náhrada sóji, avšak za předpokladu soběstačnosti, neboť dostupnost je v porovnání se sójou poměrně nízká.
Using of blue lupin for pig nutrition
Keywords: lupina úzkolistá; Lupinus; výživa; prase; blue lupin; Lupinus; nutrition; pig