Problematika účetnictví při vzniku nové organizační jednotky státu. - Rajnová, Renata (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce byla orientována na účetnictví organizační složky státu. Nejprve poskytuje ucelený pohled na specifika účetnictví, majetku a financování organizačních složek státu. Hlavním cílem bylo popsat problematiku účetnictví při vzniku účetní jednotky státu a na základě zjištěných skutečností navrhnout řešení souvisejících problémů. Problematika byla řešena na konkrétní nově vzniklé účetní jednotce Generálním finančním ředitelství. Pro dosažení cíle práce bylo zjišťováno, jakým způsobem účetní jednotka vznikla, co vzniku předcházelo a jakým způsobem se vznik promítl v účetnictví nové účetní jednotky. Na závěr ze zjištěných skutečností byly navrženy kroky tak, aby vedly ke zjednodušení jednotlivých činností a zefektivnění stávajícího systému zpracování účetních podkladů. Tyto návrhy se týkají zlepšení stavu účetního informačního systému a informační sítě, zjednodušení zpracování vybraných agend a vytvoření kontrolní vazby agendy majetku na účetnictví.
Accounting issues relating to the establishment of a new state organization unit.
Keywords: Organizační složka státu; účetnictví; majetek státu; rozpočet a financování; vnitřní kontrolní systém; Organizational unit of a state; accountancy; state property; budget and financing; internal control system