Dilemata pracovníků adiktologického nízkoprahového zařízení - Štrohmajerová, Svatava (Jihočeská univerzita, 2009)
Teoretická část diplomové práce je zaměřena na vznik, identifikaci a překonávání dilemat v sociální práci. Zabývá se vnějšími a vnitřními nástroji, které napomáhají řešení dilemat jako je etický kodex, supervize, osobnost pracovníka. Jsou zde popsána východiska práce a systém služeb v drogové oblasti v ČR. Praktická část obsahuje výzkumnou sondu zaměřenou na vnímání dilemat v praxi v neziskové organizaci zabývající se především nízkoprahovými službami v drogové oblasti. Zkoumá, zda pracovníci v této oblasti dilemata při práci s klienty pociťují, jak je překonávají a kdo nebo co jim může v jejich překonávání být oporou. Dále výzkumná sonda zjišťuje, zda se ve vybrané organizaci vyskytují teoreticky popsaná dilemata při práci s klienty, které uvádí uznávaný odborník v sociální práci L. Musil.
Dilemmas of Low-threshold Facility Workers with Sddicts
Keywords: dilema; etické rozhodování; etický kodex; supervize; kultura organizace; závislost; drogová problematika; osobnost pracovníka; dilemma; ethical decision; ethical code; supervising; culture of the facility; dependence; drug issue; personality of the worker